BİR BAKIŞTA ŞİŞECAM
Şişecam, Uluslararası Ölçekçe
Faaliyet Gösteren Bir Sanayi Şirketidir.
Şişecam; düzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj, kimyasallar ve otomotiv iş kollarında 14 ülkede 45 tesisiyle faaliyet göstermektedir.
Şişecam, düzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj, kimyasallar ve otomotiv ana iş kollarında 14 ülkede 22 bine yakın çalışanıyla uluslararası çapta faaliyet gösteren bir sanayi şirketidir. Ürünlerini dünyada 150’den fazla ülkeye ihraç eden Şişecam, satışlarının yarısından fazlasını globale yapmaktadır.
Atatürk’ün direktifleriyle 1935 yılında Türkiye İş Bankası tarafından kurulan Şişecam, 86 yıllık geçmişiyle Türkiye’nin en köklü sanayi kuruluşlarından biri olmanın yanı sıra uzmanlığı, üstün yetkinliği ve rekabet gücü yüksek faaliyetleriyle dünyanın en seçkin üreticileri arasında yer almaktadır.
ŞİŞECAM KREDİ DERECELENDİRME NOTU | |
---|---|
Moody’s | B2/Negatif |
Fitch | BB-/Negatif |
JCR Eurasia | BBB-/Durağan |
ŞİŞECAM KURUMSAL YÖNETİM NOTU | |
16 Aralık 2021 | 9,551 |
* 21 Aralık 2021 tarihli ABD finansal duran varlık edinimleri sonrası sıralamadır.
** Diğer faaliyet alanlarına ilişkin sıralama üretim kapasitesine göre belirlenmiş olup Otomotiv Camlarına ilişkin sıralama ciro tutarlarına göre belirlenmiştir
9,2
milyar TLDönem Karı
ŞİŞECAM, DÖNEM KÂRINI GEÇTİĞİMİZ YILA KIYASLA %226 ORANINDA ARTIRARAK ÖNEMLİ BİR BAŞARIYA İMZA ATMIŞTIR.
2022-2030 VİZYONU
Gezegeni Koruyan, Toplumu Güçlendiren ve Yaşamı Dönüştüren uygulama ve çözümleriyle küresel ölçekte pozitif etki ve değer yaratmak.
Gezegeni KORU
İklim Değişikliği
Su Kullanımı
Döngüsel Üretim
Toplumu GÜÇLENDİR
Kurumsal Miras
Eşitlik, Çeşitlilik ve Kapsayıcılık
Yetenek Kazanımı, Yönetimi ve Gelişimi
İş Sağlığı ve Güvenliği
Yaşamı DÖNÜŞTÜR
Dijitalleştirilmiş Değer Zinciri
Sürdürülebilir Ürünler
Değer Zincirinde Sürdürülebilirlik
Değer Katan İş Birlikleri
PAY SAHİPLERİ VE YATIRIMCI İLİŞKİLERİ
Şişecam, Yatırımcı İlişkilerinde
Şeffaf ve Proaktif Anlayış Benimsemektedir.
Yatırımcılar ile telefon görüşmeleri, birebir çevrimiçi toplantılar, roadshow, video ve telekonferanslar aracılığıyla toplamda yapılan görüşme sayısı 450’ye yakındır.
Şişecam, küresel bir şirket olma vizyon ve sorumluluğuyla yatırımcı ilişkileri ve kurumsal yönetim uygulamalarını en gelişmiş uluslararası standartlara uyumlu olacak şekilde yürütmeye devam etmeyi ve bu suretle hissedar değerini sürekli artırmayı hedeflemektedir.
Şişecam Yatırımcı İlişkileri’nin temel görevleri, Şişecam’ın hissedar değerini artırmak ve Şişecam tarafından çıkarılmış sermaye piyasası araçlarının adil değerleri üzerinden işlem görmeleri için gerekli çalışmaları yürütmektir. Hedefler doğrultusunda, Yatırımcı İlişkileri, halka açık şirketin faaliyetlerinin seyri ve finansal sonuçlarına yönelik, ilgili tüm sermaye piyasaları taraflarıyla detaylı ve eksiksiz bilgi paylaşmak üzere internet sitesi, yatırımcı ilişkileri sunumları, yatırımcı bültenleri, webcast yayınları, roadshow ve konferanslara katılım gibi birçok yatırımcı ilişkileri araçlarını kullanmaktadır.
2021 yılında da Yatırımcı İlişkileri faaliyetleri; şeffaf, proaktif ve hızlı bir şekilde ve tüm yatırımcılarla eşit düzeyde paylaşım anlayışı ile yürütülmeye devam edilmiştir. Küresel ölçekte COVID-19 pandemisi ile beraberinde getirdiği kapasite kısıtları, lojistik darboğazlar, tedarik zinciri aksaklıkları ve enflasyonist ortamın yanında Şişecam’ın birleşmiş yapısında sürdürülen organizasyonel dönüşüm süreci ve dijitalleşme yolculuğu ile alınan yeni yatırım kararlarının ana gündem maddeleri olduğu 2021 yılında, yerli/yabancı bireysel ve kurumsal yatırımcılar ile aracı kurumlar, kredi derecelendirme kuruluşları ve kreditörler de dahil olmak üzere tüm menfaat sahiplerinin kapsam içinde tutulduğu yoğun bir iletişim dönemi geride bırakılmıştır. 2021 yılı içerisinde, pandemi sebebiyle fiziki konferans ve roadshow katılımı sağlanamamış olsa da aracı kurum ve yatırım bankaları tarafından “pandemi ve yeni normal” şartlarına uyumlu şekilde planlanan video ve telekonferanslar aracılığıyla yatırımcı iletişimine devam edilmiştir. Bu kapsamda katılım sağlanan 17 video ve telekonferans aracılığıyla 250 mevcut ve potansiyel yerli ve yabancı kurumsal hisse senedi ve bono yatırımcısıyla bir araya gelinmiştir. Bunun yanında 200’e yakın yatırımcı ve analist ile de münferiden telekonferans görüşmeleri gerçekleştirilmiş olması, yatırımcı İlişkileri faaliyetlerinin hız kesmeden devam ettirildiğine işaret etmektedir.
Yatırımcılar ile telefon görüşmeleri, birebir çevrimiçi toplantılar, roadshow, video ve telekonferanslar aracılığıyla toplamda yapılan görüşme sayısı 450’ye yakındır. Ayrıca, 2021 yılı içinde, 2020 yıl sonu ve 2021 ilk yarı finansal sonuçlarının paylaşıldığı iki webcast yayını düzenlenmiştir. Bu yayınlar aracılığıyla 200’ün üzerinde yatırımcıya ulaşılmıştır. Bu paylaşımların düzenli olarak yılda en az iki kez yapılmasına devam edilmektedir.
Tek Şişecam yapısının hayata geçirildiği 2020 yılının ardından, 2021 yılında da pek çok önemli karara imza atan Şişecam, yılın son günlerinde tamamlanan satın alma işlemiyle 2019’da temelleri atılan Amerika Doğal Soda üretim projesindeki payını artırırken, operasyon portföyüne, aynı kıtada ikinci bir doğal soda madeni geliştirme projesi daha eklemenin yanı sıra New York Borsası’nda işlem gören doğal soda madeni üreticisi Ciner Resources LP’nin de hakim ortağı olmuş ve portföyüne kattığı tüm doğal soda yatırımlarında kontrol sahibi ortak konumuna gelerek, küresel anlamda en büyük soda külü üreticilerinden biri olmuştur. “Amerika Doğal Soda Yatırımı”na karar verilmesinin ardından yatırım kararının gerekçeleri ile Şişecam’ın faaliyet portföyüne sağlaması beklenen katkılara dair görüşlerin paydaşlara aktarılması hedefiyle düzenlenen iki webcast yayını aracılığıyla 150’nin üzerinde yatırımcıya ulaşılmıştır.
“Markets in Financial Instruments Directive (MIFID)” etkisiyle aracı kurumlarda hisse araştırma raporu yazan analistlerin azalması ve bu kitlenin büyük bir kısmının daha çok portföy yönetim şirketlerine yönelmesi bu yıl da devam etmiştir. Buna rağmen, Şişecam’ı radarında tutan aracı kurumlar listesine 2’si yabancı olmak üzere toplam 5 yeni kurum eklenmiş ve yılın tamamında 100’ün üzerinde rapor yayınlanmıştır. Aracı kurum artış sayısında, Şişecam’ın, 2020 yılında tamamlanan birleşme işlemi neticesinde artan halka açıklık oranı, yükselen işlem hacmi ve MSCI Global Standard endeks katılımının yanı sıra dengeli faaliyet portföyü, büyüme odaklı stratejik yönelimleri ve çevik yönetim politikaları neticesinde ulaşılan güçlü finansal performansı ile sürdürülen organizasyonel ve dijital dönüşüm etkili olmuştur.
Şişecam, 30 ülkeden, 11 sektörden, 351 halka açık kuruluşun 450’ye yakın yatırımcı ve analist tarafından değerlendirildiği Institutional Investor “Gelişen EMEA Yönetim Ekibi” anketinde, “buy-side ve sell-side” nezdinde En İyi CEO alanında birinciliği almış, En İyi Yatırımcı İlişkileri Çalışanı alanında “sell-side” nezdinde ikinci, “buy-side ve sell-side” nezdinde ise üçüncü en beğenilen sanayi şirketi seçilmiştir
Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş., bulunduğu tüm coğrafyalarda ve sektörlerde önemli katma değerler yaratırken yatırımcıları için de değer üretmeye devam etmektedir.
Önceki yılın, başlarda Asya kıtasında görülen ardından tüm dünyayı etkisi altına alan Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi kategorisinde değerlendirilmiş, COVID-19 virüsü ve virüsün yayılımını önleyici uygulamaların gölgesinde geçmesinin ardından, 2021’de pandemi varyantlar ile varlığını devam ettirmiş olsa da hızlandırılmış aşılama programları ve kademeli olarak hafifletilen kısıtlayıcı önlemler ile tüketici algısı, küresel talep ve sanayi üretimi güçlenmiştir. Bununla birlikte, tedarik zincirinde görülen pandemi kaynaklı süreksizlikler ve kritik girdilerde yaşanan arz kesintileri küresel mal akışında yavaşlamaya sebebiyet vermiş, artan emtia fiyatları önceki yıl baskılanmış olmasının etkisiyle daha da kuvvetli büyüyen talep ile birleşerek enflasyonist ortama zemin oluşturmuştur. Sıkılaştırıcı para politikalarının gündeme geldiği 2021 yılında özellikle gelişmekte olan ülke para birimlerinin yüksek enflasyon karşısında değer kayıplarına uğradığı görülmüş, Türk Lirası ise düşük faiz politikası ve şiddetlenen enflasyonist baskı sebebiyle BRIC ülkeleri arasında değer kaybının en yüksek seviyede gerçekleştiği para birimi olmuştur. Global yerleşiklerin net satıcı olduğu 2021 yılında endeks genelinde yabancı payı %49’dan %41’e gerilerken “Borsa İstanbul 100” yılı %26 oranında değer artışıyla tamamlamıştır. Yıl içerisinde en düşük 6,79 TL, en yüksek 17,71 TL seviyesini gören Şişecam hisselerinin değer kazancı %87 seviyesinde gerçekleşmiş, yabancı payı ise %28’den %33’e yükselmiştir. Ana faaliyet sektörlerinde görülen yükselen talep eğrisi, küresel pazarlara erişim olanakları, dengeli faaliyet portföyü yapısı, büyüme odaklı stratejik yönelimleri ve çevik yönetim politikaları temelinde kaydettiği güçlü finansal performansın yanında alınan yeni yatırım kararları ve sürdürülen organizasyonel ve dijital dönüşüm ile hissedar değerinin kuvvetlenmesini destekleyen yönetim anlayışı, Şişecam hisse senetlerinin endeks üzeri performansında etkili olmuştur. Aynı dönemde BIST-30 Endeksi’nde kaydedilen değer artışı %24 olmuş, BIST Sınai ve BIST Holding endeksleri ise sırasıyla %45 ve%23 değer kazanmıştır.
Yatırımcı İlişkileri aynı zamanda Mali Kontrol ve Raporlama Direktörlüğü ile birlikte Şirket’in sermaye piyasalarıyla ilgili yasal düzenlemelerden kaynaklanan yükümlülüklerine tam olarak uymasını sağlamakta, bu görevinin yanı sıra Kurumsal Yönetim Derecelendirme Notu ve Kredi Derecelendirme Notu çalışmalarında Şirket içi ve dışındaki ilgili tüm taraflarla koordinasyon ve iletişimi de gerçekleştirmektedir.
Türkiye’de Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Kurumsal Yönetim İlkeleri’yle uyumlu derecelendirme yapmak üzere faaliyet izni bulunan SAHA Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. tarafından 16 Aralık 2020’de tamamlanan “Kurumsal Yönetim Derecelendirme Dönemsel Revizyon Raporu”nda da belirtildiği üzere, Şişecam’ın kurumsal yönetim ilkelerine verdiği önem, bunu sürekli ve dinamik bir süreç olarak yürütmedeki istekliliği ve bu doğrultuda bir önceki derecelendirme notunun tahsis edilmesinden bu yana geçen süre içinde gerçekleştirmiş olduğu çalışmaların göz önünde bulundurulmasıyla, 2020 yılında 9,54 (9,538/10) olan Kurumsal Yönetim Derecelendirme Notu, özellikle Kamuyu Aydınlatma ve Şeffaflık bölümüne ilişkin not yükselişiyle, 2021 yılında 9,55 (9,551/10) seviyesine ulaşmıştır. Bu derecelendirme notu, Şişecam’ın geleneksel olarak son derece yüksek kurumsal yönetim standartlarının bağımsız kurumlarca da belgelendirilmesi açısından oldukça önem arz etmektedir.
2021 yıl sonu itibarıyla BIST-100 Endeksi %26, BIST-30 Endeksi %24, BIST Sınai Endeksi %45 ve BIST Holding Endeksi %23 değer kazanmıştır. Aynı dönemde, Şişecam hisse senetleri %87 değer kazancıyla endeks üzeri performans sergilemiştir.
Şişecam Hisse Senetleri BIST-100 Endeks Bazında Değişimi (2021)
Kurumsal Yönetim Derecelendirme Notu’nun alt başlıklar itibarıyla dağılımı ise şöyledir:
Pay Sahipleri | 0,25 | 95,49 |
Kamuyu Aydınlatma ve Şeffaflık | 0,25 | 97,48 |
Menfaat Sahipleri | 0,15 | 99,48 |
Yönetim Kurulu | 0,35 | 92,42 |
Toplam | 1,00 | 95,51 |
ŞİŞECAM’IN KURUMSAL YÖNETİM DERECELENDİRME NOTU 9,55’E YÜKSELMİŞTİR.
Yatırımcı İlişkileri iletişim bilgileri
E-posta: SC_IR@sisecam.com
Tel: +90 850 206 3374
Faks: +90 850 206 4262
ŞIŞECAM’IN ÜRETIM GÜCÜ
Şişecam, düzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj, kimyasallar ve otomotiv iş kollarında, dünyanın 150’den fazla ülkesinde hayatın her alanına dokunmaktadır.