Faaliyet gösterdiği ülkelerde kurumsal vatandaşlık anlayışının gereği olarak topluma değer katma ve katkı sağlamaya yönelik çalışmalarını sürdüren Şişecam, sosyal sorumluluk projelerini çevre, spor, kültür –sanat ve eğitim alanlarında önceliklendirmektedir.
Kültürel Değerlere Katkı
Cam Eserler Koleksiyonu
Şişecam’ın kültürel değerleri korumak amacıyla bir araya getirdiği ve yaklaşık 3.500 yıllık bir tarihin yansıması olan 520 eski cam eserden oluşan koleksiyonu, İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne kayıtlıdır ve koleksiyon, Şişecam Genel Merkezi’nde özel olarak hazırlanan alanda korunmakta ve sergilenmektedir.
Tarih-Kültür-Cam Koleksiyonları
Şişecam’ın kültürel mirası koruma ve gelecek kuşaklara aktarma misyonu doğrultusunda, Anadolu’daki tarih ve kültür birikiminin cama yansıtıldığı Tarih-Kültür-Cam Koleksiyonları’nın ilki 1999 yılında Paşabahçe Mağazaları’nda yerini almıştır. Her biri sınırlı sayıda üretilen ürünlerden oluşan Osmanlı, Camda Mavi Beyaz, Camda Sanatlı Yazı, Mineli Camlar, Mozaik, Anadolu Medeniyetleri, 7, Aşure, İstanbul, Kristalin Çiniler, Konuşan Paralar/Sikkeler, Zevk-i Selim, Camda Dünya Mirası ve son olarak 2019 yılında Kayıp Hazineler olmak üzere bugüne kadar toplam 14 koleksiyon hayata geçirilmiştir. Paşabahçe Mağazaları’nın yeni “Kayıp Hazineler” Koleksiyonu ile yurt dışına götürülen tarihi eserler ile ilgili farkındalık ile geri alınmış eserlere ve kültür varlıklara sahip çıkılması konusunda bilincin artırılması hedeflenmektedir.
Eğitim ve Öğretime Katkı
Şişecam eğitim ve öğretime katkı sağlamaya devam ederek “Yenişehir Şişecam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi”nin inşasını, Bursa Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Yenişehir Belediyesi ile gerçekleştirilen protokol kapsamında tamamlamıştır. Şişecam Topluluğu tarafından inşa edilen okul Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilerek açılmıştır. Okul, 20 bin metrekarelik bir alanda 16 derslik, üç laboratuvar ve 13 atölyesi ile 2019 eğitim ve öğretime başlamıştır. Okulda 2020-2021 eğitim - öğretim yılında 280 öğrenci öğrenim görmektedir. MEB ile yapılan işbirliği protokolü çerçevesinde 2020 yılında okulun Endüstriyel Otomasyon Alanında Mekatronik bölümü açılmış olup, bu bölümde öğrenim gören öğrencilerin Şişecam da staj imkanına sahip olmasının yanı sıra bölümden mezun olduklarında ise işyerlerimizde her seviyede teknik eleman ihtiyacını karşılayacaktır. 2020-2021 yılı eğitim öğretim yılında Endüstriyel Otomasyon Bölümü Mekatronik dalında 42 öğrenci öğrenimine devam etmektedir.
Şişecam tarafından Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde (MTOSB) inşa edilerek Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilen “Özel Şişecam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi” ise 2014-2015 eğitim-öğretim yılından bu yana gerçekleştirdiği eğitim faaliyetleriyle daha fazla gencin meslek sahibi olmasına destek sağlamaktadır. Mersin Valiliği tarafından yürütülen “Mesleki Eğitimi Geliştirme Projesi”ne destek verilerek inşa edilen okulun 44 dersliği ve bir atölyesi bulunmaktadır. Okulda 2020-2021 eğitim-öğretim yılında 1.014 öğrenci öğrenim görmektedir. Bugüne kadar okuldan mezun olan 610 öğrencinin 210’u şimdiden meslek sahibi olmuş ve iş hayatına başlamıştır. Diğerleri ise halen üniversite öğrenimlerine devam etmektedir.
Çevresel Değerlere Katkı
Ağaçlandırma
Şişecam’a ait tüm tesislerin sınırları içerisinde ortalama 5 ile 10 dönümlük alan ağaçlandırmaya ayrılarak, faaliyet gösterilen bölgelerde Şişecam Ormanları oluşturulmaktadır. Bu kapsamda madencilik ocak ve tesislerinin bulunduğu Yalıköy Bölgesi’nde 2000 yılında başlattığı ağaçlandırma çalışmalarıyla bugün 368 dönüme ulaşan Şişecam Ormanı’na sahiptir. 2017 yılında Karabük Eflani Kırma - Eleme Tesisi etrafında yaklaşık 32 bin m2’lik alanda ağaçlandırma çalışması tamamlanmıştır.
Bilecik Merkez Bayırköy Beldesi civarında ise üretimine 2008 yılında başlanan kuvars kumu maden sahasının 2020-2021 yılında üretimi sona erecek olan 400 bin m2’lik alanın rehabilitasyon-kademelendirme çalışmaları devam etmekte olup, 2022 yılında yaklaşık 350 bin m2’lik kısmında ağaçlandırma yapılması hedeflenmektedir.
Şişecam Cam Ev Eşyası Denizli fabrikasının Cankurtaran Bölgesi’nde başlattığı fidan dikme çalışmalarıyla bugün üç dönümlük bir alanda, gelişmiş ağaçlarıyla mini bir orman oluşturmuştur. Yaklaşık %50’si yeşil alan olan fabrika sahası içerisindeki ağaç ve fidan sayısı 18 bin adede ulaşmıştır.
Şişecam Kimyasallar fabrikalarının 2006 yılında Mersin Bölgesi’nde başlattığı ağaç dikme etkinlikleri, orman alanlarının saptanması ve ağaçlandırılması amacıyla her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda yürütülen çalışmalarla 14. Ağaç Dikme Şenliği gerçekleştirilmiş, çalışan ve emeklilerden oluşan ailelerce 2020 yılında yaklaşık 2.000 adet fidan daha dikilerek 15 yılda 45.500 ağaca ulaşılmıştır.
Aynı zamanda , bu bölgede yer alan ve dünyadaki en önemli yumurtlama alanlarından biri olan Mersin-Kazanlı sahilinde nesli tehlikede olan Caretta ve Chelonia Mydas kaplumbağalarının yuva alanlarının korunması amacıyla her yıl yumurtlama dönemi öncesi sahil temizliği yapılarak kaplumbağaların korunmasına destek sağlanmaktadır.
“Cam Yeniden Cam” Projesi
Şişecam tarafından 2011 yılından bu yana sürdürülen “Cam Yeniden Cam” Projesi, Türkiye’nin en kapsamlı sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk projelerinden biridir. Toplumsal bir davranış değişikliği yaratarak geri dönüşüm toplumuna geçişe destek olmayı amaçlayan proje üç temel hedef doğrultusunda yürütülmektedir:
- Cam ambalaj geri dönüşümü konusunda farkındalık yaratılması ve toplumun bilinçlendirilmesi,
- Cam ambalaj atıklarının toplama altyapısının geliştirilmesi,
- Cam ambalaj atıklarının toplanarak işlendiği tesislerin modernize edilmesi ve evsel atıklara karışan cam ambalaj atıklarının düzenli depolama öncesinde ayrıştırılması.
Proje kapsamında, 2011 yılından bu yana 256.760 ilköğretim öğrencisine geri dönüşüm konusunda eğitimler verilmiş, 20 bini aşkın cam kumbarası belediyelerin kullanımına sunulmuş ve 1.480 bin ton cam atığının geri dönüşümü sağlanmıştır. Böylece 533.019 otomobilin 10 bin kilometre boyunca trafikten çekilmesine eşdeğer karbon emisyonu önlenmiş, geri dönüşüm sayesinde elde edilen enerji tasarrufu 62.186 konutun bir yıllık ısınma ve sıcak su ihtiyacını karşılayacak seviyeye ulaşmış ve 45.714.677 ağacın bir yılda temizlediği havaya eşdeğer karbondioksit salımı önlenmiştir.
Cam Yeniden Cam Projesi’nin toplumsal bir geri dönüşüm bilinci oluşturmaya yönelik çalışmaları 2019 yılında Sürdürülebilirlik Akademisi tarafından hayata geçirilen Sürdürülebilir İş Ödül Platformu’nda “Sosyal Etki kategorisinde” ödüllendirilmiştir. Bugüne kadar 8,2 milyar adet cam şişenin çöpe gitmesinin önüne geçen Cam Yeniden Cam Projesi çeşitli etkinlik ve farkındalık aktiviteleriyle bugüne kadar 3 milyondan fazla kişiye ulaşarak, cam geri dönüşümünün önemi konusunda bilincin artmasını sağlamıştır.
Cam Yeniden Cam Sosyal Medyada Büyüyor!
Erişim ve etkileşim sayıları her geçen gün artan sosyal medya hesaplarıyla Cam Yeniden Cam sosyal medyada aylık ortalama erişim sayısını 4,5 milyona çıkarmıştır. Geri dönüşümün öneminin, camın kullanıma ait bilgilerin, geri dönüşüm kazanımlarının farklı kurgularla paylaşıldığı sosyal medya hesaplarında yıl boyunca gerçekleştirilen etkinliklerin canlı yayınları da yapılmıştır. Projenin takipçi sayısı yıl sonu itibarıyla Facebook’ta 176.000 bin kişiye, Instagram’da ise 30 bin kişiye ulaşmıştır. Cam Yeniden Cam projesi sosyal medya hesapları aracılığıyla geniş hedef kitleleriyle etkileşimi sayesinde farkındalık ve bilinçlendirme çalışmalarına önemli katkı sağlamaktadır.
Spora Katkı
Şişecam Çayırova Spor Kulübü
Şişecam tarafından Çayırova Yelken İhtisas Spor Kulübü Derneği adı altında kurulan Çayırova Spor Kulübü, gençleri spora yönlendirmek, spor terbiyesi ile beden ve ahlaki kabiliyetlerinin gelişimine katkıda bulunmak amacıyla 1982 yılında Çayırova Sosyal Tesisleri’nde faaliyetlerine başlamış ve 1984 yılında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü nezdinde federe kulüp statüsünü elde etmiştir.
Bugün yaklaşık 120 kişilik sporcu ve yönetici kadrosuyla yelken, kürek ve kano dalında genç sporcular yetiştirerek ülke sporuna katkı sağlamaktadır.
Çayırova Spor Kulübü Başarıları
Şişecam Çayırova Spor Kulübü Yelken Şubesi’nde 1984-2020 yılları arasında 79’u milli toplam 1960 sporcu eğitim alırken üç ekip ise Türkiye şampiyonu olmuştur.
1984-2020 yılları arasında 1.960 sporcuya ev sahipliği yapan Çayırova Spor Kulübü Kürek Şubesi’nde, 2002-2019 yılları arasında uluslararası madalya kazanan sporcu sayısı 55 ve kürek sporuna başlayıp kariyerine spor alanında devam eden sporcu sayısı 193’dür. Kulübe bağlı 100’ün üzerinde sporcu da Türkiye Şampiyonaları’nda çeşitli dereceler elde etmişlerdir. Türkiye Kürek Federasyonu’na tescilli 27 spor kulübünün yedisinde, üniversiteler liginde yarışan altı üniversitenin ise üçünde Kürek Şubesi altyapısından yetişmiş eğitimciler görev yapmaktadır.
2009 Nisan ayında faaliyete başlayan Şişecam Çayırova Spor Kulübü Kano Şubesi, beş kategoride DURGUNSU K1 ve C1 tekne sınıflarında faaliyet göstermektedir.
2010-2020 yılları arasında 14 sporcu milli takıma seçilmiş ve 70 sporcu lisanslı olarak ulusal müsabakalara, 14 sporcu da uluslararası müsabakalara katılmıştır. Kano Şubesi’nin Türkiye Şampiyonası’nda 308 adet birincilik, 194 adet ikincilik ve 134 adet de üçüncülük derecesi; uluslararası müsabakalarda da dört adet birincilik, dört adet ikincilik ve 11 adet de üçüncülük derecesi olmak üzere toplam 655 adet madalyası bulunmaktadır.
Kano Şubesi 2020 Yılı Faaliyetleri
2020 yılı faaliyet programında yer alan Milli Takım Seçme Yarışlarında Kano Şubesi bu yıl toplamda 4 birincilik, 2 üçüncülük kazanmıştır. Sporcularımız Şubat ve Mart ayları arasında yapılan Durgunsu Kano Aday Milli Takım Seçme Yarışları’nda ise iki birincilik ve 2 üçüncülük kazanmışlardır. Yapılan yarışlar sonucunda 4 sporcumuz Milli Takım Kampına davet edilmiştir.
Uluslararası yarışlarda 12 ülkeden toplam 76 sporcunun mücadele ettiği yarışlarda Milli sporcularımızdan Özge Uzar üçüncü, İbrahim Fırat ve Cihan Yıldız ise ikinci olmuşlardır.
Yelken Şubesi 2020 Yılı Faaliyetleri
Şişecam Çayırova Spor Kulübü Yelken şubesi sporcuları Türkiye Yelken Federasyonu 2020 yılı faaliyet programında yer alan düzenlenen yarışlarda Optimist Genel, Optimist Junior ve Optimist Kız kategorilerinde 2 birincilik, 1 ikincilik, 3 üçüncülük kazanmışlardır.
Kürek Şubesi 2019 Yılı Faaliyetleri
2020 yılında bir ulusal dört bölgesel müsabakaya katılan Kürek Şubesi, beş kategoride takım birinciliği, üç kategoride takım ikinciliği, altı kategoride takım üçüncülüğü kazanmıştır. Uluslararası Zagreb Yarışlarında milli takım kadrosuna seçilmiştir.