Geri dönüşüm toplumuna geçiş hedefiyle gerçekleştirdiği cam geri dönüşümü çalışmalarının gerçek potansiyeline ulaşabilmesi için 2016 yılında önemli bir adım daha atan Şişecam, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile birlikte “Şişecam Çevre Sistemleri A.Ş.’yi kurmuştur. Atık yönetimi başta olmak üzere çevre ve enerji konularında ülkemizdeki en önemli otoritelerden biri haline gelmesi hedefleyen Şişecam Çevre Sistemleri geri dönüşüm, toplama, tedarikçilerin kurumsal yapıya kavuşturulmasına ek olarak kalite, çevre ve iş güvenliği sistemleri gibi konularda da sektöre danışmanlık hizmeti vermektedir. Şişecam, bu atılımıyla cam atığı toplama ve geri dönüşüm firmalarının modernizasyonunu hızlandıracak finansman desteğinin yanı sıra sektöre liderlik etmekte ve “know-how” transferi sağlama gibi faaliyetlerini de başarıyla sürdürmektedir.
Türkiye cam geri dönüşüm sektörünün önde gelen kuruluşu Şişecam Çevre Sistemleri, artan üretim kapasitesi, katma değerli ürünleri ve müşteri odaklı değer yaratma stratejisi ile geri dönüştürülen cam atıklarının geri kazanımında büyümeye devam etmektedir.
Şişecam, camın en sürdürülebilir ambalaj malzemesi olmasından hareketle 2011 yılında Türkiye’nin en kapsamlı sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk projelerinden biri olan “Cam Yeniden Cam” projesini hayata geçirmiştir.
Tesislerimiz Hakkında
Şişecam Çevre Sistemleri toplanan cam kırığının kalitesinin arttırılarak, sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda cam ambalaj üretiminde hammadde olarak kullanılabilmesi için 2018 yılında önemli bir adım atarak iki “Cam Geri Kazanım Tesisini” hayata geçirmiştir. Bursa ve Eskişehir’de faaliyet gösteren bu iki tesis için Çevre ve İzin Lisans Yönetmeliği kapsamında gerekli başvurular yapılmış, “Tehlikesiz Atık Geri Kazanım ve Ambalaj Atığı Geri Kazanım” belgeleri alınmıştır. Şişecam, yatırımları ve sürdürülebilir tedarikçi yönetimi ile cam geri dönüşümüne katkıda bulunma kapasitesini 2020 yılı sonunda yıllık 250 bin ton seviyesine ulaştırmayı hedeflemektedir.
Geri Kazanım Teknolojisi
Kırılmış ve kırılmamış cam atıklar ayrıştırılır. Atıklar breezer (hafif malzeme ayırıcı) makinesinden geçirilerek içerisindeki hafif malzemelerin ayrıştırılması sağlanır. Sonrasında kalan cam ambalaj kaynaklı atıklar kırma makinasına beslenir. Kırılma suretiyle hacmi küçültülen cam ambalaj kaynaklı atıklar etiket makinasından geçirilir. Daha sonra eddy current ve manyetik ayrıştırma makinalarına alınır. Eddy currenttan manyetik olmayan metalleri ayırılırken, manyetik ayrıştırma makinasından ise manyetik metaller ayrılır.
Bundan sonra elekten geçirilerek cam ambalaj kaynaklı atıklar (plastik kapaklar gibi) ayrıştırılır. Kalan cam kırığı boyutlarına ayrılmak için elekten geçirilir. Ayrıştırma makinalarına alınarak burada TSP (Taş, seramik, porselen) ve renk ayrımları (bal, beyaz ve yeşil) yapılır.
Sürdürülebilirliğe Olan Katkımız
Şişecam, geri dönüşüm alanındaki çalışmaları kapsamında 2011 yılından bu yana 1,3 milyon ton cam atığını geri kazandırmıştır. Üretimde hammadde olarak doğal kaynak yerine geri kazanılmış cam atığı kullanılması sonucunda 875 bin tona varan karbondioksit salımının önüne geçilmiştir. Tarihsel mirasımız ve alışılagelen yaklaşımların ötesine geçme yetkinliğimizden güç alan sürdürülebilirlik stratejimiz “Care for Next”, gelecek kuşaklar için uzun vadeli değer katarak uluslararası ölçekte etkin bir paydaş olmayı hedeflemektedir.